CANCER LA STICLA. JALE!

Luati 11 pliculete de zahar si incercati sa le mancati pe toate in acelasi timp. Vi se pare imposibil? Vi se pare prea mult zahar? Dar sa beti o sticla de suc de 0.5l (la alegere), nu vi se pare atat de greu, nu? Mai ales daca e vara si e cald, nu? Sucul pare ok. Cele 11 pliculete, nu.

Ei bine, intr-o sticla de suc de 0,5l e tot atat zahar cat in cele 11 pliculete de zahar. Sau, altfel spus, 11 x 5 grame. In total, 55 de grame de zahar in 500 ml de suc. Sinistru, nu?

Ganditi-va la acest calcul atunci cand mai duceti la gura o sticla de suc.

Studiul pe care l-am vazut azi pe Agerpres mi-a reamintit de ce nu ar trebui sa mai beau suc. Da, si eu imi mai cumpar cate o sticla de la automatul de la serviciu, e greu sa scapi de obiceiurile proaste. Dar nu imposibil. Mai ales daca te uiti in jur si vezi cum explodeaza numarul cazurilor de cancer, la oameni de toate varstele.

ATENTIE LA SUCURILE CARBOGAZOASE!u

Bauturile carbogazoase cu continut mare de zahar cresc riscul producerii cancerului, arata studiul realizat de specialistii de la Institutul împotriva cancerului Victoria, impreuna cu Universitatea din Melbourne. Persoanele care beau in mod regulat bauturi carbogazoase cu continut mare de zahar prezinta un risc mai mare de a face cancer decat cele care nu consuma astfel de bauturi, indiferent daca sunt supraponderale sau nu, explica cercetatorii australieni. Studiul a analizat 3.283 cazuri de cancer legate de obezitate si a descoperit ca riscul acestei boli creste in conditiile consumului de bauturi carbogazoase indulcite cu zahar. Nu este si cazul celor care beau bauturi carbogazoase dietetice, fapt ce sugereaza ca zaharul este elementul-cheie. Alte concluzii alarmante:
bauturile îndulcite, inclusiv cele carbogazoase, conduc la obezitate şi cresc riscul a 13 tipuri de cancer. De asemenea, consumul acestor bauturi provoacă diabet de tip 2, boli cardiovasculare şi carii.

"Am fost surprinşi să constatăm că riscul de cancer nu era complet motivat de obezitate", a declarat directorul institutului Victoria. De asemenea, colorantul 4-methylimizadole utilizat în băuturile carbogazoase sau îndulcitorii nu par să accentueze riscul de cancer, potrivit studiului publicat de revista  Public Heath Nutrition.
     
   

Comentarii

Postări populare